Vanliga frågor.

Vi söker privatboenden för andrahandshyra samt inneboendelösningar. Grundläggande krav är att boendet ska uppfylla svenska standardkrav vad gäller möjlighet till tvätt, toalett och dusch.

Ett inneboende kan vara ett rum i en lägenhet, en villa eller i ett radhus. Ett privatboende kan vara en lägenhet, en villa eller ett radhus, men också en del av en villa/radhus, ett attefallshus eller en sommarstuga.

Det beror på bostadens utformning och skick. Ibland kan det räcka med lite färg. Andra gånger behövs kanske en innervägg eller en ytterdörr. Oavsett vilket så hjälper vi dig med allt det praktiska – från tips och råd, till att förmedla kontakt med hantverkare eller arkitekt. Du bekostar själv eventuella investeringar.

Hjärterum ser till så att du får hyra ut ditt boende till en marknadsmässig hyra per månad, baserat på storlek och antal boende. Vi ger dig ett konkret hyresförslag som du kan värdera.

Formellt kommer Göteborgs Räddningsmission att stå som din hyresgäst. Hyreskontraktet skrivs helst över två år, men vi är även öppna för längre och kortare hyresperioder. Göteborgs Räddningsmission hyr i sin tur ut i andra (alt tredje hand) till en bostadssökande.

Vi föreslår i detta fall att ett andrahandskontrakt tecknas direkt med den boende. Vi står då till förfogande för att erbjuda hjälp med utformning av kontrakt. Vi finns också som stöd för hyresgästen/hyresvärden under hela hyresperioden.

Hjärterum erbjuder bostäder till individer och familjer som idag bor på någon av kommunens anläggningar eller i ett tillfälligt boende, som studerar eller jobbar, som har tillstånd att stanna i Sverige och som blivit anvisade till Göteborg eller Öckerö kommun*. När det gäller kortare andrahandskontrakt, privatboenden och inneboenden så utför vi även en matchning som tar hänsyn till parternas önskemål, bostadens storlek och läge.

Räddningsmissionen hjälper även hemlösa människor som inte omfattas av Hjärterums verksamhet, genom andra delar av verksamheten. Läs mer om vårt arbete på räddningsmissionen.se

*Bosättningslagen reglerar hur många individer som tas emot i respektive kommun.