Hjärterum stories

Hjärterum har funnits sedan 2017 och sedan dess hjälpt 450 personer till ett eget hem.
Ta del av några av våra stories där några personer berättar hur det har varit att få ett eget boende!

Hyresvärdar berättar

David läste om Hjärterum på nätet och tyckte konceptet lät som en bra idé. Genom Hjärterum fick han Zahra och hennes dotter som hyresgäster. De flyttade in i en del av hans bostad med egen ingång. Nu har det gått tre år sedan Zahra började hyra av David. Tilliten till varandra har vuxit, och nu har de bestämt sig för att skriva kontrakt mellan varandra, utan Hjärterum som mellanhand.

Awet fick flytta in hos Liz och Rolf

För ett år sedan började Liz & Rolf hyra ut ett rum i deras hus via Hjärterum. In flyttade Awet, han är 21 år gammal och kom till Sverige för fem år sedan. Han hade svårt att hitta boende eftersom han inte har så många kontakter i Sverige och inte har tillräckligt många dagar Boplats. Han är väldigt glad för att få bo hos Liz och Rolf! Hur var det att flytta in här?

- Det känns som hemma. Jag känner mig trygg! Det kändes bra från början. Det var inget som var konstigt eller svårt. Liz och Rolf hade inga speciella regler, säger Awet.
- Nej, det behövdes inga särskilda regler. Awet är den mest ordningsamma här hemma, fortsätter Liz.

Vad tycker ni om konceptet Hjärterum?

- Det är en väldigt positiv grej den här resan vi får vara med på, säger Rolf. Man känner att man verkligen kan få vara med och hjälpa till. Man kan vara till stor hjälp med ganska små saker.
- Nu har vi inte haft några problem med vår uthyrning som vi behövt ha hjälp med, men det har varit en trygghet att ha Hjärterum med. Vi tycker att det vore är jättebra om fler skulle hyra ut genom Hjärterum! Vi i Sverige har ofta ganska stora hem och vi behöver inte all den platsen. Det är klart att det är lite speciellt det här med att lämna ut en nyckel till en person man inte känner först. Men Awet är väldigt ordningsam. Han har till exempel hjälpt oss vattna blommor och gå ut med hunden, säger Liz.

Hyresvärdar berättar

I ett reportage från Göteborgs-Posten juni 2021 skriver de om en av alla lyckade uthyrningar från Hjärterum. Sedan 2017 har Sahra och Ahmed med sina två barn bott inneboende i en separat lägenhet i paret Göranssons villa i Fiskebäck.

– Det överträffade våra förväntningar, säger Arnold Göransson. Vi umgås och barnen brukar komma in och leka i ett rum där våra barns gamla leksaker finns. Men det är på vårt initiativ, vi har inget formellt ansvar. Det är så roligt på eftermiddagarna när man hör Yusef och Yasmin komma hem från förskolan. Vi kan verkligen rekommendera detta – det berikar och det är nyttigt att bo tätt ihop med människor som kommer från helt andra förutsättningar.

– Barnen frågar alltid ”var är Arnold och Helena?”, säger Ahmed och skrattar lite. Och de längtar efter dem om de varit bortresta på semester. Vi har inte någon egen familj här, inte några släktningar. Arnold och Helena ger en extra trygghet och barnen tycker om dem mycket. Läs hela reportaget här