Hjärterum stories

Hjärterum har funnits sedan 2017 och sedan dess hjälpt 350 personer till ett eget hem.
Ta del av några av våra stories där några personer berättar hur det har varit att få ett eget boende!

Hyresvärdar berättar

David läste om Hjärterum på nätet och tyckte konceptet lät som en bra idé. Genom Hjärterum fick han Zahra och hennes dotter som hyresgäster. De flyttade in i en del av hans bostad med egen ingång. Nu har det gått tre år sedan Zahra började hyra av David. Tilliten till varandra har vuxit, och nu har de bestämt sig för att skriva kontrakt mellan varandra, utan Hjärterum som mellanhand.

Hyresgäster på Vasa studentboende

Hösten 2019 startade vi Vasa studentboende, ett integrationsprojekt där svenska studenter bor tillsammans med studenter som kommit till Sverige som ensamkommande.
En möjlighet till kulturutbyte och samtidigt ett sätt att bidra till minskad bostadsbrist för unga studenter i Göteborg.

En av våra studenter är Mekonen. Han kom till Sverige för fem år sedan och har bott på vårt studentboende i sex månader. Till vardags pluggar han till lastbilsmekaniker.
Så här säger Mekonen om att bo på Vasa studentboende:⁠

”Det bästa med att bo här är alla kompisar som jag har fått lära känna. Det är fantastiskt att få ha kompisar från ett annat land och ta del av en helt annan kultur än sin egen. Vi får också möjligheten att hjälpa och stötta varandra när det behövs.”

På Vasa studentboende bor även Hanna. Hon flyttade in hit när hon var ny i Göteborg.
Så här säger hon om att bo på Vasa studentboende:

”Det fina med att bo här, är att man får möta många olika människor. Det finns stora utrymmen och möjligheter att vara tillsammans. Sedan är läget också väldigt bra, att få bo i centrala Göteborg. Precis som Mekonen säger får vi också möjligheten att hjälpa och stötta varandra när det behövs.”

Awet fick flytta in hos Liz och Rolf

För ett år sedan började Liz & Rolf hyra ut ett rum i deras hus via Hjärterum. In flyttade Awet, han är 21 år gammal och kom till Sverige för fem år sedan. Han hade svårt att hitta boende eftersom han inte har så många kontakter i Sverige och inte har tillräckligt många dagar Boplats. Han är väldigt glad för att få bo hos Liz och Rolf! Hur var det att flytta in här?

- Det känns som hemma. Jag känner mig trygg! Det kändes bra från början. Det var inget som var konstigt eller svårt. Liz och Rolf hade inga speciella regler, säger Awet.
- Nej, det behövdes inga särskilda regler. Awet är den mest ordningsamma här hemma, fortsätter Liz.

Vad tycker ni om konceptet Hjärterum?

- Det är en väldigt positiv grej den här resan vi får vara med på, säger Rolf. Man känner att man verkligen kan få vara med och hjälpa till. Man kan vara till stor hjälp med ganska små saker.
- Nu har vi inte haft några problem med vår uthyrning som vi behövt ha hjälp med, men det har varit en trygghet att ha Hjärterum med. Vi tycker att det vore är jättebra om fler skulle hyra ut genom Hjärterum! Vi i Sverige har ofta ganska stora hem och vi behöver inte all den platsen. Det är klart att det är lite speciellt det här med att lämna ut en nyckel till en person man inte känner först. Men Awet är väldigt ordningsam. Han har till exempel hjälpt oss vattna blommor och gå ut med hunden, säger Liz.

Hyresvärdar berättar

Våren 2017 bestämde sig Helena och Arnold Göransson för att öppna upp sitt hem för en familj som behövde hjälp. Det här är deras historia.